Veelgestelde vragen

Hoe plaats je de waterontharder?

Het plaatsen van de waterontharder is heel eenvoudig. De waterontharder bestaat uit twee metalen delen met aan de binnenkant een ronde uitsparing. De metalen delen kunnen hierdoor boven en onder de inkomende waterleiding geplaatst worden. Aan de linker- en rechterkant van de waterontharder zit een rond gat waar de beide meegeleverde bouten in geplaatst worden. Hiermee kan de waterontharder vastgezet worden op de waterleiding. De bouten zijn de ronde staafjes van metaal met een kop waarop schroefdraad is aangebracht. Plaats de bouten met de kop aan de bovenzijde door de gaten in de waterontharder. Draai de moeren vervolgens aan de onderzijde vast tegen de waterontharder totdat deze stevig vastzit. Gereedschap is hierbij niet nodig. Je kunt de moeren eenvoudig met de hand aandraaien zonder veel kracht te hoeven gebruiken. 

Hoe werkt de waterontharder?

De waterontharder heeft een magnetisch veld. Door de waterontharder aan het begin van de watertoevoer in jouw huis te plaatsen, stroomt al het water dat je in huis gebruikt eerst langs de waterontharder. Het magnetische veld van de waterontharder verandert vervolgens de kristalstructuur van het water. De mineralen calcium en magnesium kunnen zich hierdoor niet meer met elkaar verbinden. De kalkdeeltjes blijven zo opgelost in het water. Ze kunnen nu niet neerslaan op leidingen en apparaten. De kalkdeeltjes hechten zich zo bijvoorbeeld niet meer aan het warme element van jouw wasmachine of op het glasscherm van jouw douchecabine. HIermee verleng je de levensduur van je elektrische apparaten en heb je minder vervelende schoonmaakklusjes.

Hoe onderhoud je de waterontharder?

Het magnetische veld van de waterontharder bewerkt de inkomende stroom van water in jouw huis. De werking hiervan wordt na enkele weken zichtbaar en vanaf dat moment doet de waterontkalker onafgebroken zijn werk. Hiervoor zijn geen extra dingen nodig, zoals stroom of zout. Alternatieve apparaten voor het ontharden van water gebruiken die wel en deze apparaten hebben dan ook onderhoud nodig. Voor onze magnetische waterontharders geldt dit niet, deze zijn volledig onderhoudsvrij. Wel zo makkelijk.

Wat kost een waterontharder?

De kosten van de waterontharder beperken zich tot de aanschafwaarde. Onze waterontharders variëren in prijs van € 79 euro tot € 179, afhankelijk van de grootte en kracht van de waterontharder en het verschil tussen thuisgebruik en industriële toepassingen. De waterontharder is onderhoudsvrij en heeft geen verbruikskosten. Als je de waterontharder eenmaal hebt aangeschaft, heb je er daarna geen kosten meer aan. Geen servicekosten, geen onderhoudskosten.

Is mijn waterleiding geschikt voor de waterontharder?

De waterontharder kan op elk type waterleiding geïnstalleerd worden. Het maakt dus niet uit of de waterleiding van pvc, koper, flexibele buizen of (gegalvaniseerd) staal is. Het materiaal van de waterleiding heeft geen invloed op de werking van de ontharder. Hierdoor hoef je ook nooit meer een nieuwe waterontharder te kopen. Door de eenvoudige manier van installeren, verhuis je de waterontharder zonder problemen mee naar een nieuw adres.

Hoe snel werkt de waterontharder?

De waterontharder werkt direct vanaf het moment van installatie. Het duurt echter enkele weken voordat je het verschil gaat merken in huis. Hoe snel de werking merkbaar is, hangt af van de hardheid van het water in jouw gemeente en hoe oud de leidingen zijn. Eerst zal de bestaande kalk in de leidingen en apparaten oplossen, daarna heb je water van optimale kwaliteit.

Wat gebeurt er met de hardheid van het kraanwater?

Waterhardheid geeft aan hoe hard kraanwater is. De hardheid kan per stad of gemeente verschillen. Hoe hoger de concentratie metaalionen in kraanwater, hoe harder het water is. Metaalionen zijn onder andere magnesiumcarbonaat en calciumcarbonaat, maar het kunnen ook bicarbonaten en sulfaten zijn. Het plaatsten van een waterontharder verandert de waterhardheid niet. De magnetische waterontharder zorgt dat de kalkdeeltjes niet neerslaan in het water en in je huishoudelijke apparaten, maar blijven zweven in het water. De hardheid verandert dus niet, de aanslag wel.