De werking van de waterontharder

De werking van een waterontharder

Een waterontharder maakt gebruik van een krachtige magneettechniek waaraan jarenlang wetenschappelijk onderzoek vooraf is gedaan. De magneten die in het apparaat optimaal op elkaar zijn afgestemd, zorgen ervoor dat calcium en magnesium zich niet aan elkaar gaan binden maar opgelost blijven in het water. Het maakt je water dus ‘zacht’. Allereerst zal de waterontharder hard werken om de ontstane kalkaanslag in je huis te doen oplossen. Pas daarna zal je resultaten zien in de vorm van glimmende doucheputjes en kranen. Ook zal het water beter smaken en zal je bij gevoelige huid merken dat je veel minder last hebt van jeuk of bultjes. Hard water dat grote hoeveelheden kalkaanslag veroorzaakt is namelijk ook uitdrogend voor de huid. 

De voordelen van een waterontharder

Er zijn ontzettend veel voordelen aan het gebruiken van een waterontharder in je huis. Een van de meest bekende voordelen is dat kraanwater beter gaat smaken met een waterontharder in je meterkast. Je hoeft geen flesjes water meer te kopen maar kan gewoon een flesje water thuis vullen en meenemen. Een ander bekend voordeel van een waterontharder is dat je apparatuur efficiënter werkt en langer mee gaat. Neem bijvoorbeeld de afwasmachine, als de sproeiers verstopt raken zal er niet optimaal water in de juiste druk uit komen en zal de afwas minder schoon zijn. Als je een waterontharder gebruikt zal alles weer optimaal gaan werken en zal je als gevolg ook minder was- en reinigingsmiddelen nodig hebben. Het meest geliefde voordeel van een waterontharder is misschien wel dat je kranen en oppervlakken langer mooi en glimmend blijven. Zeg maar dag tegen het constant poetsen! 

Andere voordelen die je vast nog niet had bedacht

Naast de meest bekende voordelen zijn er nog tal aan andere voordelen die je vast nog niet had bedacht. Allereerst is een waterontharder veel makkelijker te installeren dan je zou denken. Geen gedoe, tyraps zijn voldoende. Daarnaast is de waterontharder makkelijk mee te verhuizen, die tyraps zijn namelijk goed te verwijderen en opnieuw te installeren in het nieuwe huis. Andere voordelen zijn dat het apparaat onderhoudsvrij is en geen energie gebruikt en dus duurzaam is. Je bespaart dus niet alleen geld door de levensduur van je apparaten te verlengen, je gaat geen extra energie gebruiken door de aanschaf van het apparaat. Het is bekend dat gezinnen maar liefst 250 tot 500 euro per jaar hierdoor kunnen besparen. 

En zo kunnen we nog even doorgaan...

Naast het milieuvriendelijke karakter van dit wonderapparaat, is het ook nog eens zeer makkelijk online verkrijgbaar. En dat is in dit tijdperk van online shoppen toch best wel een belangrijk punt. Zo kun je verschillende fabrikanten vergelijken en het apparaat kopen dat je het meest aanspreekt. De meeste fabrikanten hebben zeer goede garantievoorwaarden. De garantie kan tot maar liefst 10 jaar oplopen omdat ze zoveel vertrouwen in hun waterontharder hebben. Dat geeft je wel vertrouwen toch? Er zijn over de jaren heen veel verschillende technieken gebruikt in waterontharders. Sommige apparaten werken met kunsthars en de nieuwste modellen hebben magnetische technologie. Kies wat het beste bij jou past! 

Beter voor de gezondheid

En als kers op de taart is een waterontharder voor veel mensen een must-have voor de gezondheid. Tegenwoordig hebben veel mensen een gevoelige huid of kamp je misschien met een huidaandoening zoals eczeem of psoriasis. Dit zijn vervelende aandoeningen waarbij je last hebt van droge huid dat kriebel. Hard water zorgt ervoor dat de gevoelige huid nog meer gaat irriteren en zal eventuele aandoeningen er niet beter op maken. Een waterontharder aanschaffen kan dus ook een medische reden hebben. Je kan beter een redelijk simpele oplossing hebben zoals een waterontharder, dan tal aan medicijnen gebruiken die eigenlijk ook niet zo goed voor je zijn. Voorkomen in plaats van bestrijden is ook hier weer een toepasselijk motto. 

De kosten

Over het algemeen zijn de kosten voor de aanschaf van een waterontharder goed te overzien. Je hebt de kosten zo weer terugverdiend door alle besparingen die je op jaarbasis creëert. Gemiddeld kost een waterontharder tussen de 150 en 500 euro. Als je je bedenkt dat een gemiddeld gezin op jaarbasis tussen de 250 en 500 euro bespaard, dan is de investering die je in het apparaat hebt gedaan eigenlijk al binnen een jaar terugverdiend. Daarnaast moet je je ook nog even bedenken dat de volledige fabrieksgarantie tot wel 10 jaar kan oplopen. Je weet dus zeker dat als je het apparaat op de juiste manier gebruikt je er nog minstens 10 jaar plezier van zult hebben. 

Prijs-kwaliteitverhouding

De prijs-kwaliteitverhouding is dan ook verbazend goed. Als je nog steeds niet overtuigd bent om een waterontharder aan te schaffen, is het goed om te realiseren dat dit kleine apparaat al je andere (water sturende) apparaten in huis beschermd. Een nieuwe CV kost al gauw duizenden euro’s en een waterontharder beschermt het van een ophoping van kalkaanslag. Of wat dacht je van de kwaliteit van het douche- en/of drinkwater? Niemand gaat met een fijn gevoel water uit de kraan drinken waar kleine vlokjes in zweven. De prijs van een waterontharder valt dan ook in het niet bij alle voordelen en kwaliteiten ervan. 

Andere soorten waterontharders

Waterontharders zijn al langer op de markt en daarom zijn er ook verschillende soorten in verschillende prijsklassen te verkrijgen. De meest recente waterontharders (en tevens zeer goed geprijsd) zijn zeer kleine apparaten die door middel van magneten hun magie uitvoeren. Andere opties voor waterontharders zijn chemicaliën of grotere apparaten waar het water doorheen stroomt. Chemicaliën zijn natuurlijk een tijdelijke oplossing en vaak in verhouding wat duurder. Je hebt ze namelijk meerdere keren per jaar nodig om de zichtbare kalkophopingen te verwijderen. En vaak dringen ze maar moeilijk door tot in de apparaten zelf. Een grote waterontharder waar het water doorheen stroomt is een andere optie. 

Waarom kan een grotere waterontharder een nadeel zijn?

Ten eerste omdat het een vrij groot oppervlakte in beslag kan nemen. Je hebt niet altijd plek voor een groot apparaat. Ten tweede moeten deze grote waterontharders vaak in de leiding geïnstalleerd worden. Er is dus een werkman nodig die dit kan installeren en de waterontharder op een juiste manier kan ophangen. Ten derde werken deze grote waterontharders met een filter en kunsthars om het water te behandelen zodat er geen kalkaanslag ontstaat of de ontstane kalkaanslag verwijderd. Het apparaat heeft in tegenstelling tot de kleine waterontharder dus onderhoud nodig en is minder duurzaam. Daarnaast kunnen de kosten ook flink oplopen bij de aanschaf ervan. Prijzen tot 1400 euro zijn mogelijk. Als laatste is het een nadeel dat deze grote waterontharders geluid kunnen maken en soms een afvoer nodig hebben. Er zijn dus veel bijkomstige nadelen vergeleken met de kleinere en magnetische variant. 

De installatie

De ‘gevreesde’ installatie van de meeste huishoudelijke apparaten is niet van toepassing op de installatie van een waterontharder. Verre van zelfs. Het zal je verbazen hoe eenvoudig het is om een waterontharder in huis te installeren. Het apparaat moet bij de watermeter geïnstalleerd worden. Dat betekent dat het apparaat in de meeste gevallen in de meterkast komt te zitten. Het is een klein apparaat, maar toch is het fijn om te weten dat het uit het zicht zijn werk zal doen. Omdat waterontharders heel klein zijn past het vrijwel overal in huis. De meterkast is vaak een kleine kast met tal aan buizen en apparatuur. De waterontharder neemt amper plek in beslag en zal er dus prima tussen passen. Het apparaat wordt met tyraps bevestigd aan de watermeter (een leiding) en is geschikt voor alle leiding soorten. De dikte speelt ook geen rol, je moet alleen de juiste maat tyraps in huis halen. 

Resultaat

Zodra je de waterontharder geïnstalleerd hebt zal je binnen 2 tot 5 weken resultaat zien en merken. Je kan denken dat 2 tot 5 weken best een lange periode is, maar eigenlijk is dat helemaal niet zo. Allereerst zal de waterontharder namelijk alle aanwezige kalkaanslag beetje bij beetje verwijderen. De kalkaanslag die zich al jaren heeft opgehoopt in je leidingen en apparaten is een grote klont harde kalk. Het is dus eigenlijk best wonderbaarlijk dat zo’n klein apparaatje het allemaal kan doen verdwijnen. Het resultaat merk je dan ook pas als alle kalkaanslag is verdwenen en de kwaliteit van je water zienderogen verbeterd. Het witte waas zal van je kranen en oppervlakken verdwijnen en je krijgt je mooie glimmende keuken en badkamer weer terug.