Waterontharder installeren op een waterleiding

Waterontharder installeren op een waterleiding

Echt iedereen kan onze waterontharder installeren!

Elk van onze waterontharders heb je binnen enkele minuten werkend op jouw leiding geïnstalleerd. Afhankelijk van de soort waterontharder en de mogelijkheden van jouw waterleiding zet je de waterontharder vast met de bijgeleverde schroeven of een setje tiewraps. Hierna doet de waterontharder direct zijn werk. Je hebt dus geen installateur nodig want de installatie is niet ingewikkeld en kost weinig tijd.

 

Na installatie start de werking van de waterontharder direct. De neerslag van kalk wordt voorkomen en na een paar weken verdwijnt ook de bestaande kalkaanslag.

Zout als waterontharder

Waterontharders bestaan al langer dan je zou denken. Al in 1900 werd de techniek van het ontharden van water gebruikt om water beter drinkbaar te maken. Een waterontharder is een apparaat dat letterlijk het water onthardt. Dit wil zeggen dat de hardheid van het water verminderd kan worden door middel van een stof of een apparaat. De stof zout kan bijvoorbeeld gebruikt worden om de in water aanwezige ionen van calcium en magnesium aan zich te binden zodat deze neerslaan of omgezet worden in een andere stof. Zo gebruiken de meeste vaatwasmachines zout. Dit vaatwasserzout onthard het afwaswater zodat de vaat schoon wordt en de machine beschermd is tegen kalkaanslag. Hard water kan namelijk schadelijk zijn voor een afwasmachine of wasmachine.

Waterontharder leiding

Waterontharder kun je onder andere gebruiken voor leidingen. De magneten in de waterontharder zorgen ervoor dat magnesium en calcium zich niet aan elkaar verbinden maar dat deze in het water van elkaar verwijderd en opgelost blijven. Het is belangrijk dat de waterontharder eerst grondig het nodige werk kan doen, voordat je resultaten ziet. Je moet dus wel even geduld hebben. Je geduld zal beloond worden en de douche en de kranen zullen weer glanzen. De kalkaanslag verdwijnt sneller dan je denkt en binnen twee weken zul je geen kalkaanslag meer zien. De douchekop en kranen zullen aanzienlijk langer mee gaan en daardoor bespaar je op lange termijn een hoop kosten. Daarnaast ziet je badkamer er een stuk beter uit. Waterontharder op de leiding is verstandig. Hoe hoger de hardheid van het water, hoe meer kalkaanslag gevormd wordt. Dit kan schade opleveren aan de waterleidingen. Niet alleen beschadigen de waterleidingen, maar het kan ook zorgen voor hoge energiekosten. Een waterontharder is milieuvriendelijk en vrij van onderhoud. Met een waterontharder kun je veel geld besparen, dat je kunt investeren in andere dingen.

Aansluitset waterontharder

Het aansluiten van een waterontharder is niet erg lastig. In 95% van de gevallen wordt de waterontharder direct achter de warmtemeter aangesloten. De bestaande waterleiding moet worden omgeleid met twee nieuwe leidingen zodat de waterontharder kan worden aangesloten. Flexibele RVS slangen zijn nodig om de waterleiding en de waterontharder met elkaar te kunnen verbinden. De RVS slangen kunnen geleverd worden tot twee meter. De montage van de slangen zal gemakkelijk verlopen als deze niet langer zijn dan twee meter. Daarnaast behoren ook kniekoppelingen tot de aansluitset. Met de kniekoppelingen kun je de slangen verbinden met de koperen leiding. De afvoerslang zorgt ervoor dat het water naar de afvoer wordt geperst. Het zoutverbruik en waterverbruik van de waterontharder is bijzonder laag. Het zoutverbruik ligt gemiddeld op zo’n 30 kg per jaar en het waterverbruik is grofweg 1,3% van het totale verbruik. Het stroomverbruik is laag en ongeveer 9 kWh per jaar als de hardheid van het water 10 Dh is, het waterverbruik 100m3 en de prijs op jaarbasis ligt tussen de €1,80 en €2,00.

Waterontharder voor thuis

Als water te hard is, kan dat gevolgen hebben voor de huishoudelijke apparatuur. Je hebt vast weleens kalkaanslag in een huishouden gezien. Kalkaanslag zie je vaak op plekken zoals de wasmachine, de waterkoker en de wasmachine. Vaak wordt het water in een waterkoker waarin zich veel kalkaanslag bevindt, minder smakelijk. Ook zorgt kalkaanslag voor een hogere energierekening. Je moet meer betalen, terwijl de kalkaanslag ook ervoor zorgt dat het apparaat er minder schoon uitziet. Gelukkig kan je met een waterontharder veel kosten besparen en zorg je ervoor dat het er bij jou thuis helemaal schoon uitziet. Niets is prettiger dan na het schoonmaken kunnen genieten van een blijvend mooie badkamer of keuken. Met een waterontharder kun je vele jaren genieten van een schoon huishouden en apparaten die lang goed zullen blijven functioneren. Daarnaast hoef je ook minder regelmatig schoon te maken als je gebruik maakt van een waterontharder. Doordat de badkamer of keuken kalkvrij is heb je geen last van kalkresten. Zacht water is beter voor je huid en zorgt ervoor dat eczeem, jeuk en uitslag verminderen. Hard water is slechter voor je huid en kan een negatieve invloed hebben op huidproblemen.

Voordelen van een waterontharder

Als je gebruik maakt van een waterontharder zijn er nog een aantal voordelen te noemen. Je hebt bijvoorbeeld minder wasverzachter, zeep en zout nodig als je gaat wassen of schoonmaken. Hierdoor hoef je deze producten minder vaak te kopen en bespaar je op deze manier ook nog eens kosten. Al deze kosten bij elkaar zorgen ervoor dat je op de korte én lange termijn minder geld uitgeeft.

Waterleiding bedrijven doen een gedeelte van de waterontharding zelf, toch is er nog altijd calcium en magnesium aanwezig in het water. De hoeveelheid is niet overal precies hetzelfde, omdat de waterleidingbedrijven hun water uit diverse bronnen halen.
Het is belangrijk dat je de waterontharder met regelmaat goed schoonmaakt. Het onderhoud van een waterontkalker is zeker nodig om de levensduur van het apparaat te verlengen. Maak de ontharder schoon, vervang de filter op tijd en voeg regelmatig nieuw zout toe. Na een heel aantal jaar zal de werking van de waterontharder verminderen en zul je een nieuwe moeten kopen. Je kunt de levensduur zelf zo lang mogelijk maken, maar op een gegeven moment is het nodig dat je een nieuwe waterontharder aanschaft. Met een waterontharder voorkom je dat flessen drinkwater hoeft te kopen. Met een waterontharder heb je beschikking tot zacht water en hoef je geen Spa blauw flessen te kopen.

Kosten van een waterontharder

Als je ervoor kiest om een waterontkalker aan te schaffen voor thuis, zul je eerst een investering moeten doen voordat je het resultaat merkt van de kostenbesparing op lange termijn. Op de lange termijn zul je in totaal veel meer kosten besparen dan wanneer je niet kiest voor een waterontkalker. Ook zijn er kosten voor zout voor het zoutreservoir om het filter mee schoon te spoelen. Toch zullen deze kosten niet opwegen tegen de kosten van nieuwe apparaten en de andere kosten die door kalkaanslag veroorzaakt worden.
Een ander punt waar je rekening mee moet houden als je kiest voor een waterontharder is de ruimte die je nodig hebt om de waterontharder te plaatsen. Een waterontharder neemt enige ruimte in beslag en deze moet je thuis wel tot je beschikking hebben. De waterontharder wordt geplaatst in de buurt van de watermeter waarbij deze wordt aangesloten op de waterleiding en stroom.

Elektromagnetische waterontharder

Een elektromagnetische waterontharder is er sprake van een magnetisch veld. Krachtige magneten worden gebruikt en aangebracht om de buis van de waterleiding. Elektriciteit wordt gebruikt om de regeneratie in beweging te zetten. De kosten van een elektromagnetische waterontharder zijn behoorlijk hoog en kunnen beginnen bij de 900 euro. Je moet dus wel zeker zijn van je zaak als je voor deze optie kiest. Vooronderzoek doen door op internet research te doen en door advies te vragen aan experts kan je zeker verder helpen bij je keuze. Er zijn verschillende manieren om water te ontharden en je kan het beste eerst goed onderzoek doen en bepalen wat het beste bij jouw situatie past voordat je de aankoop doet. Bij een elektromagnetische waterontharder is er sprake van hoge flexibiliteit en zijn er veel instellingen nodig.

 

De elektromagnetische waterontharder functioneert door middel van elektriciteit en je zult daarnaast bijkomende verbruikskosten moeten rekenen. Bovendien heb je te maken met een aantal onderhoudskosten, maar gelukkig zijn deze kosten het allemaal waard. Een waterontharder is namelijk een meer permanente oplossing dan het kiezen voor bijvoorbeeld anti-kalk middelen. Niet op elke plek heeft het water dezelfde waarde. De hardheid van water wordt uitgedrukt in fH waarde. Hierbij geldt, hoe hoger de waarde van het water, hoe hoger de hardheid. Een waterontharder wordt sterk aanbevolen bij een waarde van 25 of hoger. Wanneer het water zeer zacht is, ligt de waarde tussen de 7 en 15. Een gemiddelde waarde is tussen de 15 en 30 fH en tussen 30 en 45 fH is er sprake van hard water. Bij zeer hard water kan je spreken van een fH waarde van meer dan 45 fH.

Verbeter de kwaliteit van water

Het is een fijn idee als je weet dat het water bij jou thuis of op kantoor in orde is. Water dat veel kalk bevat kan schadelijk zijn voor de apparaten in je huis of op kantoor en je hebt te maken met meer kosten. Gelukkig zijn er verschillende oplossingen om de waterhardheid te verbeteren. Je zult merken dat wanneer het water zachter is, je veel voordelen zult bemerken. Het water heeft een positiever effect op je huid en het water smaakt veel beter. Ook zie je het letterlijk in huis aan de apparaten. Het bad, de douche en andere huishoudelijke apparaten zoals een vaatwasmachine, de waterkoker en andere apparaten zullen er beter uitzien en langer functioneren.

 

Het is een heerlijk gevoel als je lang kunt genieten van de producten die je dagelijks thuis gebruikt en dat je geen geld hoeft uit te geven aan nieuwe apparaten terwijl dat eigenlijk nog niet zou hoeven. Door de hardheid van het water eerst te meten, kom je erachter of je een waterontkalker nodig hebt. Soms is het water al zacht en hoef je geen waterontkalker te gebruiken. Toch is het aan te raden als je merkt dat je te maken hebt met veel kalkaanslag om onderzoek te doen naar een waterontharder. Wie weet is de kalkaanslag wel bijna verdwenen als je gebruik maakt van een waterontkalker. Daarnaast weet je zeker dat je water helemaal schoon en grotendeels kalkvrij is. Doordat je te maken zult hebben met lagere energiekosten door de kleinere hoeveelheid aan kalk, ben je daarnaast ook goed bezig voor het milieu. In een tijd waarin we ons meer dan ooit bewust zijn van het milieu, is het een goede bijdrage aan het milieu gebruik te maken van een waterontharder. Niet alleen op de korte termijn, maar ook op de lange termijn heb je veel baat bij een waterontharder. Kies voor de optie die het beste bij jouw huishouden of kantoor past en geniet jarenlang van schone, kalkvrije badkamers en keukens. Niets is prettiger dan te zien en te merken dat je huis écht schoon is.

Advies over waterontharders

Voor advies over de verschillende opties, kun je het beste terecht bij de experts. Je kan ervoor kiezen om telefonisch contact op te nemen of per e-mail. Het installeren van een waterontharder kun je het beste laten doen door een specialist die ervaring heeft in het installeren van waterontharders. Op deze manier weet je zeker dat de waterontharder juist wordt geïnstalleerd en kun je direct genieten van dé oplossing om kalkaanslag te verminderen. Wacht niet te lang en neem een kijkje op de website voor meer informatie, de kosten, mogelijkheden en nog veel meer.