Douchekop ontkalken

Douchekop ontkalken

Hoe kun je het beste een douchekop ontkalken?

Iedereen kent het wel, een vieze douchekop met kalkaanslag erop. Heel Nederland heeft namelijk tamelijk hard water. De enige oplossing is schoonmaken. Daar heb je natuurlijk geen zin in, maar als je het laat zitten dan wordt de douchekop steeds onhygiënischer en raakt vanzelf een keer verstopt.


Er zijn verschillende methodes om te ontkalken. Je kunt zuur in water oplossen of een chemisch product gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan het zakje ontkalker om jouw Nespresso koffiezetapparaat te ontkalken. Wat jouw keuze ook is, het is een taak die je met regelmaat moet uitvoeren. Het kost dus onnodig veel tijd en geld. Het kan namelijk ook eenvoudig anders doen. Wanneer het water uit jouw kraan onthard is, zal er geen kalkaanslag in en op jouw apparaten en leidingen ontstaan.


Denk bijvoorbeeld aan de Waterontharder 1000. Deze onthardt het water met een sterke magneet. Je hebt dan tot 90% minder kalkaanslag in je leidingen, op je douchekop, op je tegels, en in je DeLonghi koffiezetapparaat. Het ontkalken van water geeft je niet alleen maar minder schoonmaakwerk. Het heeft nog veel meer voordelen. Zo bespaart het tot wel €400 per jaar, is het duurzamer, beter voor je gezondheid en is het onderhoudsvrij. In dit artikel gaan we uitgebreider in op het ontkalken van water en de vele voordelen.


Waarom is ontkalken belangrijk?

Een douchekop met gedroogde kalk erop is geen gezicht. Daarnaast verstopt het ook de gaatjes waardoor de straal minder sterk wordt. Dus voor een schone en goed werkende douchekop is ontkalken helaas noodzakelijk. Er zit immers altijd kalk en magnesium in leidingwater. Zeker als je in een gebied woont met hard water. Hard staat namelijk voor een hogere concentratie kalk en magnesium. Een douchekop ontkalken is een rotklusje. Maar met onthard water is dat klusje verleden tijd. Daarnaast zitten er nog veel meer voordelen aan het ontkalken van water. Het is namelijk ook erg goed voor je witgoed apparaten en de combi HR ketel. Kalk zorgt namelijk ook voor aanslag in waterleidingen. Hoe dikker de aanslag, hoe slechter het rendement van bijvoorbeeld je wasmachine of vaatwasser. Dat betekent dat je energierekening omhoog gaat. Veel kalk en magnesium in het water is ook niet goed voor je huid. Zeker niet als je een gevoelige huid hebt. Ook kunnen bacteriën zich makkelijker hechten aan het achtergebleven kalk op de douchekop. Niet lekker als je daar elke dag mee moet douchen. Het ontkalken van water en de douchekop heeft een positief effect op je gezondheid.


Grootste deel Nederland heeft hard water

Bijna heel Nederland heeft te maken met hard water. Dus eigenlijk zou iedereen profijt hebben wat een waterontkalker. Er zijn twee regio´s die minder hard water hebben. Dat is de regio rond de Utrechtse Heuvelrug, en rond de Friese meren. Alhoewel metingen gemiddelden zijn, en ook in deze regio´s een waterontkalker aangeraden wordt. Calcium en magnesium komen van nature voor in drinkwater. En voor de consumptie is het ook geen enkel probleem. Sterker nog, de mineralen zijn juist heel gezond voor het menselijk lichaam. Maar een hoge concentratie betekent aanslag in waterleidingen, doffe tegels in de badkamer, en kalkaanslag op douchekoppen en kranen. De concentratie van kalk wordt aangeduid in aantal graden van Duitse hardheid (dH). Wij noemen al het water met een concentratie vanaf 8° Dh hard water. Als je simpel even op Google kijkt, dan zie je dat het overgrote deel van Nederland dus met hard water te maken heeft. Er zijn een aantal regio´s waar het water heel hard is. Dat is in Zuid-Limburg, Noord-Brabant, en het land van Maas en Waal. Ook in Twente zijn een aantal gemeenten met heel hard water te vinden.

Met de hand ontkalken is veel werk

Een voor de hand liggende oplossing voor een douchekop met kalk is het met de hand schoonmaken. Dat doen mensen al jaar en dag. Vroeger werd een douchekop ontkalkt met water en azijn of citroensap. Het zuur bijt de kalkaanslag als het ware van het oppervlak af. Dit werkt nog steeds, alhoewel het wel vrij arbeidsintensief is. Ook moet het steeds herhaald worden, omdat nieuwe kalk zich gewoon weer afzet op de douchekop. Dankzij veel onderzoek en technologische vooruitgang zijn er inmiddels ook speciale ontkalker schoonmaakmiddelen op de markt. Deze zijn vaak een stuk agressiever dan de huis tuin en keukenmiddelen, wat het schoonmaak proces vergemakkelijkt. Deze chemische toevoegingen zijn overigens niet altijd even goed voor je huid, en ook niet voor je douchekop. En ook hier geldt, je moet het blijven herhalen. Kalk zal zich gewoon opnieuw afzetten.

Een rotklus die veel tijd kost.

Je blijft het steeds herhalen, want de kalk komt terug.

Chemische middelen kunnen slecht voor je huid zijn.


Koffiezetapparaat moet je elke zes maanden ontkalken

Het ontkalken van je koffiezetapparaat is net zo belangrijk als een douchekop ontkalken. Je wilt immers elke dag een lekkere verse koffie. In een koffiezetter zitten er heel veel buisjes waar met hoge druk water doorheen stroomt. In al die kleine leidingen is kalkaanslag funest. Het komt de kwaliteit van de koffie niet ten goede, en het apparaat kan zelfs verstopt raken. Als je niet ontkalkt krijg je dus steeds slechtere koffie, totdat je op een dag helemaal geen koffie meer kan zetten. Het maakt niet uit welk merk je hebt, of het nu een Senseo is, een DeLonghi of een Nespresso. Alle koffiezetapparaten moeten periodiek ontkalkt worden. Meestal is eens per zes maanden afdoende. De koffiemerken verkopen ontkalker in de vorm van een tablet of cup. Soms is er ook een vloeibare ontkalker te krijgen.


Ontkalken met zout maakt het water zuur

Voorkomen is beter dan genezen, dus er zijn ook opties om water te ontharden alvorens het uit je douchekop komt. Een bekende optie is een ontharder op basis van hars en zout. Ook wel bekend als een zout verzachter. Deze oplossing verwijdert kalk mineralen uit water. En niet alleen dat, de zoutoplossing verwijdert ook andere belangrijke mineralen. Het resultaat is een arm en minder gezond water. De verlaagde pH-waarde (zuurgraad) maakt drinkwater zuur. Ook dit leidt tot beschadiging van leidingen. Zuur leidingwater kan lekkage en roest veroorzaken. Mensen zeggen ook dat dit water een beetje ziltig smaakt. Je hebt dan wel geen kalk op je douchekop, maar wel andere wellicht ergere problemen. Het zure water tast dus de leidingen aan, en ook je huishoudelijke apparaten. Door de slechtere werking zullen de wasmachine en vaatwasser meer water gaan gebruiken. Ook slijten de apparaten eerder, en heb je dus hogere kosten voor vervanging.

Zuur en zoutig water.

Grotere kans op lekkage en roest.

Hoger waterverbruik.


Antikalk magneet is de beste oplossing

De nieuwste optie om water te ontkalken is door het plaatsen van krachtige magneten op de waterleiding. Deze twee magneten vormen samen een krachtig magnetisch veld wat een effect heeft op de moleculaire samenstelling van het water. Het is een natuurlijk proces wat plaatsvindt zonder toevoeging van elektra of chemicaliën. Drinkwater bestaat uit verschillende moleculen die groepjes vormen. Hoe meer moleculen samen groeperen, hoe minder plekken er zijn voor calcium en magnesium moleculen om zich aan te hechten. Het gevolg is dat deze moleculen zich aan de leidingen of douchekoppen gaan hechten. Hoe meer mineralen er in het water zitten, hoe erger de witte aanslag. Weer terug naar de magneten.

Als het magnetische veld sterk genoeg is, dan breekt dit de grote groepjes water moleculen uiteen. De mineralen hebben dan meer opties om zich aan te hechten. Het calcium lost eigenlijk beter op in het water, zet zich dus niet meer af op de leidingen of douchekoppen.

Kalk wordt beter opgelost in het water, dus zet zich niet meer af.

De pH waarde en samenstelling van het water blijft gelijk.

Er komen geen chemicaliën aan te pas, het is een natuurlijk proces.


Ontkalker waterleiding heeft veel voordelen

Het is dus duidelijk dat met de hand douchekoppen, koffiezetapparaten en tegels te ontkalken veel werk is, en niet echt een blijvende oplossing is. De kalk blijft terugkomen en jij blijft schoonmaken. Het ontkalken van het water voordat het uit de kraan komt is veel slimmer. Dan voorkom je namelijk dat kalk zich af kan zetten in jouw apparaten, leidingen, en op de tegels. Scheelt een hoop schoonmaakwerk en heeft nog veel meer voordelen:

Geldbesparing is het grootste voordeel van een magnetische ontkalker.

Er is uitgerekend dat je met een ontkalker zo'n €400 kan besparen per jaar. Jouw huishoudelijke apparaten gaan langer mee en werken beter. Daardoor bespaar je op elektra en water. Ook heb je minder wasmiddel nodig als het kraanwater zachter is. Veel mensen vinden een wasverzachter ook niet meer nodig. Scheelt ook weer in de portemonnee.


De waterontkalker is ook goed voor je gezondheid.

Het is minder agressief en voorkomt bijvoorbeeld huidirritaties. Daarnaast zijn douchekoppen zonder kalkaanslag een stuk hygiënischer. Ook is zacht water beter om te drinken. De mineralen zijn beter opgelost, en je lichaam neemt het beter op.


Het ontkalken van water is duurzaam.

Zonder die vervelende kalkaanslag gaan jouw apparaten langer mee en verbruiken ze minder energie en water. Dat is erg goed voor het klimaat, en scheelt jou in de kosten. Ook zal je merken dat je minder schoonmaakmiddelen nodig hebt. Dat betekent minder chemicaliën in het water. Wederom beter zowel beter voor het klimaat, als voor jouw portemonnee.


Een magnetische ontkalker heeft geen onderhoud.

Het is simpel te installeren, en daarna heb je er geen omkijken meer naar. Je kunt het prima zelf doen. Je bevestigt de ontkalker om de waterleiding op de plek dat deze jouw huis binnenkomt. Dan is het water in je hele huis ontkalkt, welke kraan je ook gebruikt. Daarnaast zijn er geen filters om te vervangen, en heeft de ontkalker geen stroom nodig.


De Waterontharder 1000 komt als beste uit de test

Er zijn natuurlijk meerdere modellen op de markt. Maar keer op keer komt de Waterontharder 1000 het beste uit de test. Ten eerste omdat dit model geschikt is voor de meeste huishoudens tot 4 of 5 personen. Verder zijn consumenten vooral tevreden over de prijs kwaliteit verhouding van de Waterontharder 1000. Hoe krachtiger de magneet, hoe beter dat het water ontkalkt wordt. De Waterontharder 1000 heeft een magneet van 1.980 Gauss. Dat kan je vergelijken met de kracht van 20 normale magneten. Een flinke kracht dus. Meer dan voldoende voor het ontkalken van een water van een normaal huishouden. Deze Waterontharder 1000 schaf je al aan vanaf €79. Dat is een prima prijs, zeker als je dat vergelijkt met concurrenten als de Amfa 4000. Daarvoor betaal je zeker €100 meer, maar krijg je een magneet met de helft van de sterkte. Ook andere fabrikanten zijn vaak duurder, of hebben een zwakkere magneet voor een vergelijkbaar bedrag. Lees de technische specificatie dus aandachtig door voordat je jouw keuze maakt.


De Waterontharder 1000

Douchekop ontkalken verleden tijd

Overal in Nederland komt er te hard water uit de kraan. Daar is helaas niets aan te doen. Je kan natuurlijk eeuwig blijven boenen. Maar dat is eigenlijk onnodige tijd- en geldverspilling. De kalk blijft terugkomen als je niks aan de oorzaak verandert. Je zal steeds weer je Senseo moeten ontkalken, en die doffe waas van je tegels verwijderen. Het ontkalken van een douchekop of koffiezetapparaat kan verleden tijd zijn als je een magnetische waterontkalker installeert. Je verwijdert het kalk niet uit het water, het water blijft dus de gezonde mineralen bevatten. Maar je verdunt het zodanig dat het niet overal aan gaat hechten. En daar gaat het uiteindelijk om. Want dan gaan je apparaten een stuk langer mee, en ben jij af van die vieze witte aanslag overal in je badkamer. Uiteindelijk is het de goedkoopste oplossing. Een ontkalker koop je eenmalig, en gaat 10 jaar mee. Na de installatie heb je er geen omkijken meer na. De ontkalker vraagt geen onderhoud, en je hoeft geen onderdelen te vervangen. Dat houdt in dat je 10 jaar lang bespaart op het kopen van schoonmaakmiddelen, wasmiddel, wasverzachter, en dat je apparaten 10 jaar lang minder stroom gebruiken. Tel uit je winst!