amfa 4000

Test: De AMFA4000 versus de Waterontharder 1000

Je kent de Amfa 4000 en de Waterontharder 1000 waarschijnlijk van de tv reclames. Beide apparaten zijn waterontharders met een magnetische functie. Ook beloven beide apparaten hetzelfde resultaat: zachter water en daardoor minder kalkaanslag.

 

Na installatie van de waterontharder geniet je als consument van de vele voordelen. Zo bespaar je jaarlijks tot wel € 400 aan energiekosten en hoef je minder uit te geven aan wasmiddelen. Elektrische apparaten gaan langer mee en je hoeft nooit meer vieze kalkaanslag van tegels en douchekoppen te schrobben. Bovendien smaakt het kraanwater beter en is het zachte water beter voor je haar en huid.

 

Reden genoeg dus om een waterontharder aan te schaffen. Maar welke? Wij hebben de Amfa 4000 en Waterontharder 1000 met elkaar vergeleken. Al snel blijkt dat er grote verschillen zitten tussen beide waterontharders. In prijs en in de kracht van de magneetwerking. Zo is de waterontharder 1000 een stuk goedkoper dan de Amfa 4000. Bovendien geeft deze twee keer zoveel magneetkracht. Kortom, de Waterontharder 1000 onthardt beter voor minder geld.

 

Ook uit de recensies op platformen als Bol.com en Amazon blijkt dat consumenten veel tevredener zijn over de Waterontharder 1000. Deze waterontharder krijgt gemiddeld 4,5 sterren. De Amfa 4000 haalt de drie sterren niet eens. Er zijn veel negatieve reacties en klachten dat de magneet niet of kortstondig zijn werk doet. Kortom, consumenten kiezen massaal de Waterontharder 1000.

Waarom is ontharden van water belangrijk?

Of je nu hard of zacht water hebt, er zit er altijd kalk in het drinkwater. Naast kalk komt ook mineraal magnesium van nature voor in drinkwater. Samen vormen deze twee mineralen een witte aanslag op je apparaten en leidingen. Verkalkte apparaten zoals wasmachines, vaatwassers, en combi ketels, gaan minder lang mee en hebben een hoger energieverbruik. Ook veroorzaakt kalk lelijke aanslag op je tegels, kranen en de douchekop. Het vergt veel extra tijd om badkamers en keukens schoon te houden. Kortom, het ontharden van water heeft drie belangrijke voordelen:

Lagere energierekening.

Apparaten gaan langer mee.

Schonere badkamer en keuken

Hard water in Nederland

Zoals we hierboven al aangaven, komen calcium en magnesium altijd voor in drinkwater. Het zijn gezonde mineralen die goed zijn voor een mens en het water tevens langer vers houden. Maar als er een hogere concentratie in het water zit dan kan dit zorgen voor vervelende kalkaanslag op apparaten en badkamertegels. Hoe hoger de concentratie van kalk, hoe harder het water. De concentratie van calcium en magnesium wordt uitgedrukt in graden van Duitse hardheid (Dh). Gemiddeld water in Nederland heeft een hardheid van 8° Dh. Dat is gezond water, maar zorgt nog steeds voor die nare kalkaanslag. In Nederland schommelt het water tussen de 2° Dh tot met 18° Dh. Een hardheid van 2 is heel erg zacht water, en komt maar heel sporadisch voor. Het komt meer voor dat de hardheid ligt tussen de 8° en 12° Dh.

 

Over het algemeen geldt dat bijna alle huishoudens een waterontharder zouden moeten gebruiken. Relatief zachter water is te vinden op de Veluwe en in Friesland. Daar ligt de gemiddelde hardheid onder de 8° Dh. In alle andere regio´s is het water over het algemeen 8° Dh of hoger. Het hardste water is te vinden in Brabant, Overijssel, Zeeland, en Limburg. In de Randstad is de hardheid gemiddeld, en schommelt rond de 8° Dh.

 

Wat is een magneet waterontharder?

Een magneet ontharder is ook wel een ontkalker of ontharder genoemd. De twee magneten rond de waterleiding creëren een magnetisch veld. Dit veld heeft invloed op de moleculaire samenstelling van het water dat door de leiding stroomt. Het is een natuurkundig proces dat vanzelf plaatsvindt bij voldoende magnetische spanning en stromend water. Water bestaat normaal gesproken uit een soort super moleculen waar er weinig ruimte is voor kalk en magnesium moleculen om zich aan te hechten. Als gevolg hiervan lukt het deze mineralen niet om voldoende op te lossen in het water. In plaats daarvan hechten de kalk moleculen zich dus aan de leidingen. Hoe harder het water, hoe meer kalk zich aan de leidingen hecht. Het wisselende veld dat ontstaat tussen de twee magneten breekt deze super moleculen in kleinere deeltjes. Daardoor zijn er meer opties voor de kalk moleculen om zich aan te hechten. Het kalk lost als het ware beter op in het water. Het voordeel hiervan is dat er minder kalkmoleculen overblijven die zich nog kunnen hechten aan de leiding of bijvoorbeeld een douchekop.

Voordelen van een waterontharder

Toch wel het grootste voordeel van een magnetische waterontharder is dat je per jaar zo €400 bespaart. Water dat onthard is, zorgt voor 90% minder kalkaanslag op de leidingen van je huishoudelijke apparaten. Ook zal je geen aanslag meer zien op de tegels van de douche, en op de douchekop. Je bespaart geld op de volgende manieren:

De witgoed apparaten gebruiken minder stroom.

Je hebt minder wasmiddel nodig per wasbeurt.

De wasverzachter is niet meer nodig.

Je hoeft geen speciale ontkalkende schoonmaakmiddelen meer te kopen.

Je huishoudelijke apparaten gaan langer mee.

 

De waterontharder heeft ook veel voordelen voor je gezondheid. Zo is zachter water veel beter voor je huid. Zeker als je een gevoelige huid hebt. Hard water kan namelijk voor irritaties zorgen. Bij hard water meer producten en lotions nodig om je huid gehydrateerd te houden. Zacht water is ook beter om te drinken, want dan neemt je lichaam het calcium en magnesium beter op. Verder is het zo dat je het apparaat gemakkelijk installeert en er daarna geen omkijken meer naar hebt. Je klemt de waterontharder heel gemakkelijk om een bestaande leiding, je hebt dus geen loodgieter nodig. Verder heeft de magneet geen elektrische aansluiting nodig. Je hebt dus ook geen elektricien nodig, en hebt geen maandelijkse kosten. En als laatste, er zijn geen filters of andere onderdelen die schoongemaakt moeten worden, of zelfs vervangen.

 

Na de simpele installatie heb je geen omkijken meer naar de magnetische waterontharder. Ook is een magnetische ontharder een duurzame oplossing. Iets wat steeds belangrijker wordt. Je huishoudelijke apparaten gaan langer mee en hebben beter rendement. Dit is niet alleen goed voor het klimaat, maar ook voor jouw portemonnee. Bij zachter water hebt je minder schoonmaakmiddelen nodig, en gebruik je minder waspoeder en wasverzachter in de wasmachine. Wederom goed voor het milieu, en goedkoper voor jou. Dit zijn de voordelen nog even op een rijtje:

Kostenbesparing tot wel €400 per jaar.

Beter voor je huid en je gezondheid.

Je kan het zelf installeren.

Werkt zonder elektra.

Geen onderhoud.

Goed voor het klimaat.

 

Amfa 4000 versus Waterontharder 1000

De kracht van de waterontharder zit hem in de magneet. Hoe krachtiger de magneet, hoe beter de kalk en het magnesium oplost in het water. Zo kan er minder kalkaanslag op jouw huishoudelijke apparaten en waterleidingen ontstaan. Om de twee apparaten te vergelijken kijken we dus eerst naar het vermogen van beide waterontharders. De Amfa 4000 heeft een magnetisch vermogen van 1.179 Gauss. Dat is te vergelijken met de spanning van zo een tien koelkastmagneetjes bij elkaar. De Waterontharder 1000 heeft een vermogen van 1.980 Gauss. Dat is gelijk aan ongeveer twintig van dezelfde magneetjes. De magneetkracht van de Waterontharder 1000 is dus zo goed als dubbel zo groot.

 

Vervolgens is de prijs natuurlijk ook erg belangrijk. Zoals we hierboven zagen zijn er geen verdere kosten voor het gebruik van de waterontharder. Het is de aankoopprijs die de kosten voor dit product volledig in beeld brengt. Na een korte zoektocht zien we dat de Amfa 4000 meestal verkocht wordt voor €299 en zogenaamd altijd in de aanbieding voor €169. De Waterontharder 1000 daarentegen kan je al kopen voor €79. Iets minder dan de helft van de prijs. Met de Amfa 4000 betaal je bijna twee keer zoveel voor de helft van het vermogen.

 

Een derde verschil tussen de Amfa 4000 en Waterontharder 1000 is de kwaliteit van het materiaal. Uit de recensies van consumenten komt duidelijk naar voren dat de Amfa 4000 op dit vlak te wensen overlaat. Veel gebruikers klagen dat het montage materiaal slap aanvoelt en dat de schroeven snel doorgedraaid raken. Anderen klagen dat de Amfa 4000 los begint te zitten na een aantal maanden. Het zijn klachten die we niet horen over de Waterontharder 1000. Consumenten zijn lovend over de kwaliteit van deze producten. Het grote verschil zit in de het plastic apparaat of het stalen apparaat wat de Waterontharder 1000 is.

 

Amfa 4000:

 • Magneet 1.179 Gauss
 • Prijs van €299 voor €169
 • Levensduur 10 jaar
 • Afname kalkafzetting 90%
 • Zelf installeren: Ja
 • Elektrische aansluiting: Nee
 • Onderhoud: Nee
 • Servicekosten: Nee

Waterontharder 1000: 

 • Magneet 1.980 Gauss 
 • Prijs €69
 • Levensduur 10 jaar
 • Afname kalkafzetting 90%
 • Zelf installeren: Ja
 • Elektrische aansluiting: Nee
 • Onderhoud: Nee
 • Servicekosten: Nee

Waterontharder 1000

Slechte reviews Amfa 4000

Een goede indicatie voor de kwaliteit van een product zijn de reviews van de klanten. Een goede internationale bron voor reviews is het Amazon platform. In Nederland kan je goed terecht bij Bol.com. Beide sites verkopen veel producten en krijgen ontzettend veel reviews binnen. Het zijn daarom betrouwbare bronnen als je iets meer wilt weten van een product. Op Amazon krijgt de Amfa 4000 nog niet eens drie sterren. Als je de reviews leest dan zie je dat slechts één klant tevreden lijkt. Maar die zegt er zelf bij de waterontharder net geïnstalleerd te hebben en nog niet weet hoe het resultaat is. Eigenlijk is hij dus vooral tevreden over de installatie, niet het product. Andere kopers zijn over het algemeen vrij negatief. Een derde van de kopers heeft de Amfa 4000 slechts 1 ster gegeven. Op Bol.com zien we vergelijkbare reviews van Nederlandse consumenten. Ook hier krijgt de Amfa 4000 drie sterren.

 

Meer dan een kwart van de kopers gaf slechts één ster. Sommige klanten zeggen dat er na lange tijd geen verschil zit in het water. Anderen klagen dat het wel werkte in het begin, maar juist niet meer na verloop van tijd. Deze onafhankelijke reviews staan in stark contrast met de veelal lovende reviews die je leest op verkoop websites van de producent zelf. Het lijkt er sterk op dat deze recensies niet echt zijn, maar door bots geschreven. Zo denken veel consumenten dat het een goed product is. Maar laat je niet foppen, en vertrouw op de recensies van de erkende verkoop platforms.

 

Wat vinden ze van de Waterontharder 1000?

Zoals we in de reviews gelezen hebben zijn er flink wat mensen ontevreden over de Amfa 4000. Twee soorten klachten komen steeds weer naar boven. Namelijk dat de Amfa 4000 geen goede resultaten levert of dat als het wel werkt, het maar van korte duur is. Kortom uit de klachten lijkt het een onbetrouwbaar product te zijn. Hetzelfde kan niet gezegd worden van de Waterontharder 1000. Op beide review websites krijgt dit product 4,5 sterren van de consument. Dat is een topscore, als je bedenkt dat 5 sterren het hoogst is. Mensen zijn vooral erg tevreden over het resultaat de ontharder. Zijn zien daadwerkelijk minder kalkaanslag, en proeven ook het verschil van het zachtere water.

"Het verschil was na twee weken al zichtbaar in mijn waterkoker, geen witte aanslag meer op de bodem"
“Ik drink weer water uit de kraan, het ontharde water smaakt echt lekker”

 

Het is duidelijk dat de consument erg tevreden is over de kwaliteit en de werking van de Waterontharder 1000. Veel mensen raden deze waterontharder dan ook aan bij vrienden en familie. Het is immers een relatief goedkope oplossing voor een groot probleem in Nederland, want hard water komt nou eenmaal veel voor.

 

Conclusie Amfa 4000 vs Waterontharder 1000

Het is een goed idee om in Nederland een waterontharder te gebruiken. Het bespaart je geld, gedoe, en is goed voor je gezondheid. We raden aan om te kiezen voor de Waterontharder 1000. Op vier essentiële punten komt de Waterontharder 1000 beter uit de bus dan concurrent Amfa 4000. De Waterontharder 1000 wint op het gebied van prijs, prestatie, kwaliteit, en reviews.

 

De Waterontharder 1000 is €100 goedkoper dan de Amfa 4000.

De magneet van de Waterontharder 1000 is 1,67 x sterker.

De Waterontharder 1000 krijgt 4,5 sterren, terwijl de Amfa 4000 blijft hangen op 3 sterren.

De Amfa 4000 blijkt gemakkelijk stuk te gaan.

Update 08-02-2021:

Tegenwoordig is er ook de Waterontharder 1000 PRO die nu een stukje krachtiger is dan de Waterontharder 1000 en in korte tijd zeer populair is geworden bij klanten.

Waterontharder 1000 PRO

De Waterontharder 1000 PRO heeft een grotere magneetkracht dan de 1000 en is iets groter van formaat. 5,5 cm bij 4,5 cc geschikt voor elke leiding tot 30mm dik. Genoeg voor een 4 persoons huishouden. Voor dikkere leidingen en grotere huishoudens heeft u een grotere ontharder nodig. 

Klik hier om de Waterontharder 1000 PRO te bekijken.

Klik hier om grotere waterontharders te bekijken.